Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Моє місто Красилів » Про Красилів » Новини Красилова » Гриби – делікатес і отрута



Гриби – делікатес і отрута

Наша справжня адреса -

Симптоми отруєння грибами

Розрізняють чотири види отруєння людей грибами:

1-ша: отруєння грибами виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота, іноді розлад шлунку.

2-га: отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8-24 години, раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока ймовірність смертельних наслідків.

3-тя: отруєння му

хоморами виявляється через 30 хвилин – 6 годин, проявляється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.

4-та: отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та неспецифічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яке виявляється через 30 хвилин – 2 години розладнанням шлунково-кишкового тракту.

Перша допомога при отруєнні грибами

У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнуєт

ься шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість.

Навіть при

легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Насамперед треба прикласти д

о живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді визвати блювоту. Процедуру повт

орювати декілька разів.

Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю, кави або молока. Але поки прийде лікар, не годувати. І,

звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють всмоктув

анню отрути. Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.

Профілактика отруєння грибами

  1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.

     

     

  2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.
  3. Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.
  4. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
  5. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.
  6. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
  7. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.
  8. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий.

Деякі народні способи визначення отруйності грибів, якими не слід користуватися

  • Опущена у відвар грибів срібна ложка чи срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.

Потемніння срібних предметів залежить від хімічного впливу на срібло амінокислот, в яких є сірка. Такі амінокислоти є і в їстівних грибах, і в отруйних.

  • Якщо цибулина або часник, які варяться разом з грибами, буріють або синіють, серед їстівних є отруйні гриби.

     Побуріння чи почорніння цибулі і часнику можуть викликати як отруйні так і не отруйні гриби, залежно від наявності в них ферменту тирозинази.

  • Отруйні гриби  обов’язково викликають скисання молока.

Молоко скисає від наявності ферменту типу пепсин і органічних кислот, які можуть бути як в їстівних грибах, так і в отруйних.

  • Личинки комах слимаків не їдять отруйних грибів.

Личинки і слимаки поїдають і отруйні, і їстівні гриби.

 

  • Отруйні гриби обов’язково мають неприємний запах, а їстівні – приємний.

Бліда поганка пахне так, як і печериця.

 

 

Л.ПАСЄКА, фахівець 14 ДПРЧ

 ГУ ДСНС в області.